Nyttigt valnötsbröd

0kommentarer

Recept:

Två bröd

·      25 g jäst

·      5 dl vatten

·      2 msk olja

·      100 g valnötter

·      1 ½ dl solrosfrön

·      5 dl finmalet rågmjöl

·      7-8 dl vetemjöl

·      3 msk sirap (nästan allt sockret i sirapen försvinner vid gräddning)

Värm vattnet till fingervarmt (37°).  Dela sönder jästen och lägg i vattnet. Tillsätt olja, salt, sönderbrutna valnötter, solrosfröna, sirap, rågmjölet och nästan allt vetemjöl (spara ca 1 dl till utbakningen). Knåda ihop allt till en deg eller använd en matberedare. Jäs degen övertäckt i 45 min.

Knåda degen på ett mjölat bakbord eller direkt på plåten. Dela degen i två delar och forma bröden på bakplåtspapperdirekt på plåten, strö gärna över lite solrosfrön över. Jäs med bakduk ca 25 minuter. Sätt ugnen på 225°. Sätt in bröden och sänk värmen till 200° och grädda i ca 35 minuter.                                                            

 

 

Kommentera

Publiceras ej