Nyttigt valnötsbröd
0kommentarer
Recept:
Två bröd
· 25 g jäst
· 5 dl vatten
· 2 msk olja
· 100 g valnötter
· 1 ½ dl solrosfrön
· 5 dl finmalet rågmjöl
· 7-8 dl vetemjöl
· 3 msk sirap (nästan allt sockret i sirapen försvinner vid gräddning)
Värm vattnet till fingervarmt (37°). Dela sönder jästen och lägg i vattnet. Tillsätt olja, salt, sönderbrutna valnötter, solrosfröna, sirap, rågmjölet och nästan allt vetemjöl (spara ca 1 dl till utbakningen). Knåda ihop allt till en deg eller använd en matberedare. Jäs degen övertäckt i 45 min.
Knåda degen på ett mjölat bakbord eller direkt på plåten. Dela degen i två delar och forma bröden på bakplåtspapperdirekt på plåten, strö gärna över lite solrosfrön över. Jäs med bakduk ca 25 minuter. Sätt ugnen på 225°. Sätt in bröden och sänk värmen till 200° och grädda i ca 35 minuter.
Kommentera