Kolhydratsfattig Moussaka

0kommentarer

Recept:

 

5-6 personer

ugn 200°

 

·      3 auberginer

 

·      1 vitlöksklyfta

·      400 g nötfärs

·      olja

·      400g krossade tomater

·      2 msk tomatpure

·      2 krm kanel

·      salt och peppar

 

·      3 dl mjölk

·      2 ½ msk vetemjöl

·      ½ tsk salt

·      1 krm riven muskotnöt

·      1 dl riven ost

·      2 uppvispade ägg

 

 

Skär auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor, strö över salt på skivorna och låt de ligga. Vätskan i auberginerna dras då ur. Gör sedan köttfärssåsen och mjölksåsen, kom ihåg att sätta på ugnen.

 

Fräs vitlöken och köttfärsen i oljan under omrörning. Tillsätt krossade tomater, tomatpure, kanel och salt och peppar efter smak. Låt köttfärsen kocka under lock medan mjölksåsen tillagas.

 

Vispa ut mjölet med ½ dl mjölk i en kastrull, tillsätt resten av mjölken och låt koka i ca 3 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt salt, muskot, ost och de uppvispade äggen.

 

Lägg auberginplattorna på hushållspapper och torka av dem saltet. Stek skivorna sedan i olja ca 2 minuter på varje sida. Lägg en tredjedel av auberginen på ett ugnssäkert fat (ca 20X30 cm). Täck auberginen med hälften av köttfärssåsen. Lägg ett till lager aubergin, resten av köttfärssåsen och till sist sista lagret aubergin. Bred över mjölksåsen och den rivna osten. Grädda mitten av ugnen ca 45 minuter, servera gärna med lätt creme fraiche med pressad vitlöksklyfta i.

Kommentera

Publiceras ej