Att äta nötter och frön i måttlig mängd varje dag är bra för hälsan. Nötter kan motverka olika sorter av cancer, hjärtsjukdom, övervikt och åldersdiabetes. Utöver det hjälper nötter och frön näringsämnen i huden så att rynkor och slapp hud minskar. Alla sorters nötter är nyttiga men framförallt bör du äta solrosfrön, mandlar, valnötter och hasselnötter regelbundet.

 

Nötter och frön innehåller rikligt med omättat fett, protein, E-vitamin, Magnesium. Valnötter är rikast på omega 3 och innehåller också ellagsyra som hjälper immunförsvaret och skyddar bland annat mor cancer. Mandlar innehåller antioxidanten E-vitamin och protein. Mycket E-vitamin finns även i solrosfrön.

 

Om du vill gå ner i vikt kan nötter och frön hjälpa till om man äter de i rätt mängd. Eftersom nötter och frön är otroligt mättande kan man äta lite nötter när man blir sötsugen. Om du äter lite nötter innan varje måltid kommer födan stanna längre i tid i matsäcken innan den åker vidare till tarmarna. Detta ger stabilare blodsockervärden och du blir mättare snabbare, vilket gör att du kommer äta mindre.

 

Lite nötter och jordnötssmör varje dag minskar risken för åldersdiabetes visar en studie från USA. Det är det nyttiga fettet, fibrer och magnesium som gör att risken minskar att få åldersdiabetes. De gör att blodsockret och insulinet ligger på en hälsosam nivå.

 

 

Mitt namn är Matilda Björkman Höglund och jag har haft diabetes sedan jag var 5 år. Nu går jag tredje året på Härnösands Gymnasium och har som projektarbete att inspirera andra diabetiker att gör god och nyttig mat på denna blogg. Hela livet har jag fått höra om allt en diabetiker inte borde äta. Nu ser jag det som min chans att visa unga diabetiker att man inte behöver äta ”tråkig” mat. Mina recept kommer inte vara strikta ur en medicinsk synvinkel. Jag kommer även att göra inlägg om varför man ska använda vissa ingredienser ur ett hälsoperspektiv. Under januari till mars 2013 kommer jag att lägga ut två inlägg per vecka. 

diabetes, mat, projektarbete,