Recept:

4 personer

 

·      Två färska broccolihuvuden

·      Två morötter

·      En tärning grönsaksbuljong

·      5 dl vatten

·      1 ½ dl matlagningsgrädde

·      ½ dl riven ost

·      ½ dl creme fraiche

·      salt och peppar

 

Skär broccolin i småbitar och hacka morötterna. Koka grönsakerna med buljongen och vattnet tills de blivit mjuka. Om du vill ha en slät soppa kan du mixa grönsakerna i kastrullen.  Tillsätt sist grädden, osten samt creme fraiche och låt soppan koka upp på svag värme, salta och peppra efter behag.

 

Komplettera gärna soppan med ett gott bröd exempelvis valnötsbröd. 


 

7 portioner

 

Recept:

 

·      ½ hackad gul lök

·      1 pressad vitlöksklyfta

·      1 msk olivolja

·      ½ msk curry

·      1 tsk spiskummin

·      ½ tsk malen kardemumma

·      1 krm cayennepeppar

·      10 kryddpepparkorn

·      1 kanelstång

·      1 lagerblad

·      3 msk tomatpure

·      1,5 l vatten

·      2 ½ dl röda linser

·      3 morötter

·      3 potatisar

·      1 röd paprika

·      1 syrligt äpple

·      2 buljongtärningar

·      1 tsk salt

 

·      10 % yoghurt

 

 

Börja med att fräsa lök och vitlök i olivolja, tillsätt alla kryddor och tomatpuren och låt det fräsa ihop några minuter. Häll sedan i vattnet och låt det koka upp. Tillsätt sedan linser, tärnad morot och tärnad potatis, koka tills de är mjuka. Till sist lägger du i små bitar av äpplet, buljong, hackad paprika och smaka av med salt.

 

Servera denna goda soppa med en klick yoghurt och färskt bröd.

 

Smaklig måltid!! 

Havre är välgörande för kroppen och är det sädesslag som är mest näringsrikt. Betaglukan är ett speciellt fiber som finns i havren och som har en kolesterolsänkande effekt. Havren kan också skydda det onda kolesterolet från att attackeras av fria radikaler.  Om kolesterolet attackeras av fria radikaler leder det till större risk att få åderförkalkning.

 

Åldersdiabetes beror oftast på felaktig livsstil och matvanor. Fibrer som finns i havre håller vårt blodsocker stabilt när vi äter. För de som har åldersdiabetes förbättrar havre insulinkänsligheten. 

Recept:

Ugn: 200°

 

·      1 dl honung

·      2 ½ dl vatten

·      4 msk rapsolja

·      5 dl havregryn

·      5dl rågflingor

·      1 dl havrekli

·      1 dl krossade linfrön

·      2 dl solrosfrön

·      1 dl kokosflingor

·      1 dl hackade hasselnötter

·      1 dl hackad mandel

·      1 dl valnötter

·      1 dl russin

 

Blanda alla de torra ingredienserna förutom russin i en stor bunke. Blanda sedan ihop honung, vatten och rappsolja i en skål, häll det över ingredienserna och rör om. Strö ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper på. Rosta i 200° ca 30 minuter totalt, ta ut plåten och rör om blandningen minst tre ggr. Låt müslin svalna innan du blandar i russinen.

En god och fräsch efterrätt är fruktsallad. Men kan blanda alla sorter frukter och färger efter smak. Om man strör över granatäpple blir din fruktsallad extra god och framförallt nyttig. Man kan även ta lite osockrad vispad grädde till. 

 

Granatäpple är hälsosamt på grund av att den innehåller C-vitamin, kalium och viktiga polyfenoler som gör att frukten har en stark antiosidativ förmåga. Polyfenolerna sänker högt blodtryck och de sänker även skadliga blodfetter.  Förutom det ger granatäpple minskad risk för åderförkalkning, vissa cancersorter och alzheimer. Granatäppleolja ger även skydd för hudcancer.