Recept:

4-5 personer

ugn: 200°

 

·      Ett paket canneloni

·      100g fryst spenat

·      200g keso

·      3 dl riven mozzarellaost

·      Salt och peppar

 

·      En burk krossade tomater

·      En vitlöksklyfta

·      Oregano och basilika

·      En halv grönsaksbuljongtärning

 

·      3 msk smör eller margarin

·      2 msk vetemjöl

·      4 dl mjölk

 

Tina spenaten och blanda med 2 dl av osten och keson plus salt och peppar. Fyll cannelonirullarna med röran och lägg dem i ett ugnssäkert fat 20X30 cm och sätt på ungen på 200°.

 

Koka de krossade tomaterna tillsammans med kryddor, vitlök och buljongtärning.

 

Smält smöret och vispa i vetemjölet och 1 dl mjölk när det börjar tjockna, häll i resten av mjölken och låt det koka i 3-4 minuter.

 

Häll över tomatsåsen över cannelonirullarna och därefter vitsåsen. Till sist strö över resten av osten och grädda i ugnen ca 20 minuter.

 

 

Spenat innehåller karotenoiderna betakaroten, lutein och zeaxantin som är bra för synen. Betakaroten omvandlas till A-vitamin som är viktig för normal tillväxt och den stärker ditt immunförsvar. Att äta spenat kan innebära mindre risk att drabbas av cancer i bland annat gallblåsan, lungorna, tjocktarmen, prostatan och brösten enligt många studier. Eftersom att spenat innehåller mycket järn får du energi av att äta spenat. Spenat innehåller även C-vitamin, folat samt omega 3-fettsyror. Spenat är också bra för åldersrelaterade sjukdomar i ögonen, hjärtat och kärlen. 

 

 

 

Recept:

5 personer

Sätt ungen på 200 °

 

·      Spenatlasagneplattor

·      1 msk smör

·      400 g köttfärs

·      4 st rivna morötter

·      1 burk krossade tomater

·      2 msk tomatpuré

·      1 buljongtärning

·      basilika, oregano

·      1 vitlöksklyfta

·      salt, peppar

 

 

·      4 msk vetemjöl

·      7 dl mjölk

·      2 msk smör

·      3 dl riven ost

 

Stek köttfärsen i en stekpanna med smör. Tillsätt sedan krossade tomater, morötter, tomatpuré, buljongtärning, oregano, basilika samt vitlök. Låt koka i 20 minuter för att få köttfärssåsen extra saftig. Smaka av med salt och peppar.

 

Medan köttfärssåsen står och kokar gör du ostsåsen. Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt sedan resten av mjölken och fettet. Låt såsen koka upp under omrörning i 3-4 minuter. Rör ner 2 dl av osten och lite salt i såsen.

 

Varva sedan ostsåsen, spenatlasagneplattor och köttfärssåsen tre lager i en ugnssäker form (20x30 cm). Bred ut resten av osten överst. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min. 

Avokado är också nyttig för både insidan och utsidan. Avokado har länge används inom hudvården. Den är också fylld med enkelomättat fett, E-vitamin och antioxidanter. Avokado är bra för hjärt-kärlsystemet eftersom den innehåller kalium och folat. Kalium reglerar blodtrycket och skyddar då mot stroke och hjärtsjukdom. Folat är en B-vitamin som minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och stroke. Synen kan också förbättras tack vare avokadon som är rik på antioxidanten lutein, som motverkar grå starr och åldersförändringar i näthinnan. Antioxidanten lutein samt E-vitamin tros kan motverka vissa typer av prostatacancer och oljesyran som finns i avokadon kan ge ett visst skydd mot bröstcancer. 

Ett snabbt och gott mellanmål med avokado:

 

Dela avokadon ta bort kärnan, lägg lite keso i avokadodelarna och ringla över Sweet chili och ät. Ett gott och mättande mellanmål så du orkar med dagen.

Att äta broccoli är bra för immunförsvaret eftersom det innehåller antioxidanter. Broccoli innehåller karotenoider, C-vitaminer, K-vitaminer, A-vitamin och glukosinolater som man tror har en cancerhämmande effekt. När du kokar broccolin tänk på att använda sparsamt med lättsaltat vatten. Om du kokar broccolin under kort tid bevaras näringsämnena.

 

Broccolin är nyttig för benbildning, ögonen och minskar risken för fosterskador. Broccolin är näringstät och innehåller få kalorier, den simulerar kroppens egna avgiftning av skadliga ämnen, den reparerar olika enzymer i kroppen som är viktiga för ett starkt försvar. Broccolin gör även giftiga fettlösliga ämnen vattenlösliga så att vi kan kissa ut dem. Brysselkål, vitkål, rödkål, blomkål, grönkål och savoykol har somma effekt som broccoli.

Lax är en fet fisk och är därför rik på omega 3 fettsyror som hämmar inflammation och cancer samt skyddar kärlen. Lax innehåller även protein, B-vitamin, D-vitamin, magnesium och selen som är bra för hälsan. Lax ger även bättre hy man får en finare lyster och fettsyrorna motverkar flagnade hy.

 

Omega 3 fettsyror är bra för hjärnans funktioner, synen och nervsystemet. Vissa undersökningar visar på att omega 3 påverkar humöret positivt och mildrar risken för ADHD, mentalsjukdomar och depression. I vissa fall har även brist på omega 3 varit kopplad till dyslexi. Andra bra fiskar att äta med omega 3 är makrill, sill, tonfisk, sardiner, strömming och ål. Räkor och andra skaldjur innehåller också omega 3 fettsyror.

 
Recept:

4 personer

·      4 frysta laxfileer

·      300g broccoli

·      2 citroner

·      1 dl mandel(alternativt pinjenötter)

·      2 msk olivolja

·      färsk basilika

·      en vitlöksklyfta

·      1 dl riven västerbottenost (går bra med annan lagrad ost)

·      fetaost

 

·      keso

·      sweetchili sås

Sätt på ugnen på 225°C. Lägg laxfileerna i en ugnssäker form, salta, peppra och riv över citronskal från en citron. Mixa mandeln med basilikan och tillsätt oljan pressad vitlök blanda därefter i osten. Bred ut röran på fileerna och lägg på tunna skivor fetaost. Sätt in laxen i ugnen ca 20 min.

 

Medan laxen är i ugnen lägg broccolin i en kastrull med vatten som precis täcker broccolin. Koka tills de ärmjuka och häll sedan bort vattnet. Ta ut laxen när fetaosten börjar få en gyllenbrun färg. Servera laxen och broccolin med keso och sweetchili sås och en grönsallad. Smaklig måltid.                                                               

 

 

 

Recept:

Två bröd

·      25 g jäst

·      5 dl vatten

·      2 msk olja

·      100 g valnötter

·      1 ½ dl solrosfrön

·      5 dl finmalet rågmjöl

·      7-8 dl vetemjöl

·      3 msk sirap (nästan allt sockret i sirapen försvinner vid gräddning)

Värm vattnet till fingervarmt (37°).  Dela sönder jästen och lägg i vattnet. Tillsätt olja, salt, sönderbrutna valnötter, solrosfröna, sirap, rågmjölet och nästan allt vetemjöl (spara ca 1 dl till utbakningen). Knåda ihop allt till en deg eller använd en matberedare. Jäs degen övertäckt i 45 min.

Knåda degen på ett mjölat bakbord eller direkt på plåten. Dela degen i två delar och forma bröden på bakplåtspapperdirekt på plåten, strö gärna över lite solrosfrön över. Jäs med bakduk ca 25 minuter. Sätt ugnen på 225°. Sätt in bröden och sänk värmen till 200° och grädda i ca 35 minuter.                                                            

 

 

Recept:

1 portion

·      1 dl fiberhavregryn

·      1 ½ dl vatten

·      valnötter

·      russin

·      mandlar

·      hasselnötter

·      salt

·      mjölk

·      valfri sylt

 

Den lyxiga morgongröten gör du genom att koka upp fiberhavregrynen med vattnet och tillsätt salt. Blanda i valnötter, mandlar, hasselnötter och russin i valfri mängd. Ju mindre russin desto mindre söt blir din gröt. Det är även gott att blanda ner lite solrosfrön och linfrön i gröten. Koka gröten tills den fått rätt tjockhet. Häll gröten i en djuptallrik och tillsätt valfri sylt t.ex. blåbär eller lingon häll sedan mjölken över. En bra stat på dagen.